VAŽNOST KREATIVNIH AKTIVNOSTI KOD OSOBA TREĆE ŽIVOTNE DOBI

art, glass, tea-1284427.jpg

Objavljeno: 14.03.2022.

Osim poticanja samopouzdanja, kreativne aktivnosti u starijoj dobi ne rijetko mogu dovesti do otkrivanja skrivenih talenata osobe. Raznim radionicama naši stariji se mogu dobro zabaviti i ujedno održati mentalnu aktivnost zdravom.
Redovito bavljenje bilo kojom kreativnom aktivnošću, bilo da je riječ o izradi predmeta, slikanju, glazbi ili plesu, omogućuje pojedincu da postupno napreduje i razvija svoje vještine. Osobno zadovoljstvo stvara osjećaj sreće kod svake osobe kada vide kako se njihov talent i sposobnosti počinju razvijati, a vidljivo i opipljivo postignuće ima nevjerojatno pozitivan utjecaj na samopouzdanje. Mnoge starije osobe osjećaju se potištenim u kasnijoj fazi svog života, često zbog fizičkih ograničenja i poteškoća povezanih s njihovim zdravljem. U takvim okolnostima poticanje samopouzdanja može imati snažan učinak, motivirajući pojedinca da se uhvati u koštac s aktivnostima i izazovima u drugim područjima njihovog života koje možda ranije nisu smatrali mogućim.

Postoji širok raspon kreativnih aktivnosti koje mogu stvoriti prilike za suradnju i druženje s drugima, što je posebno važno za starije ljude koji često postaju izolirani i usamljeni pod stare dane. Pridruživanje raznim tečajevima, grupama ili uključivanje u kreativne aktivnosti u zajednici pruža obilje prostora za susret i povezivanje s drugima kroz zajedničke interese. Povećana društvena interakcija dovodi do poboljšanog osjećaja dobrobiti i pozitivno utječe na psihološko zdravlje pojedinca općenito.

Primarna svrha svakog umjetničkog djelovanja je opuštanje i zabava, a to opuštanje pruža velike zdravstvene koristi starijima zbog pozitivnog fizičkog odgovora koji je izazvan kreativnim izražavanjem. Kada se uključite i uživate u kreativnim aktivnostima, mozak oslobađa dobre endorfine te se istovremeno stabiliziraju otkucaji srca i hormoni, ostavljajući pojedincu osjećaj smirenosti i zadovoljstva.

Redovito prakticiranje kreativnih aktivnosti pomaže da se mozak održi zdravim kroz kognitivnu stimulaciju. Tijekom kreativnog procesa, starija osoba je kognitivno angažirana, često koristeći dio mozga koji se ne bi nužno koristio tijekom njihove uobičajene dnevne rutine. Mozak se oslanja na vježbanje i stimulaciju kako bi održao funkciju, a “oštre” i kreativne aktivnosti su posebno učinkovite u tom pogledu, često pružajući dugotrajna poboljšanja pamćenja i brzinu mentalne obrade osobe.

Umjetnost može biti osobito korisna za starije osobe koje pate od posljedica demencije, jer pomaže komunikaciji i stvara temelj za izgradnju veze, čak i u situacijama u kojima nema verbalne komunikacije. Terapija umjetnošću se pokazala kao fantastično sredstvo za osobe s demencijom ili Alzheimerovom bolešću, pomažući im da iskoriste svoju maštu i da se slobodno izraze, dok istovremeno aktiviraju sva osjetila.