RADIONICA „BUDIMO FINANCIJSKI PISMENI“

Objavljeno: 23.05.2022.

Osobe starije životne dobi česta su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje i nepažnju ili ih dovode u zabludu.
Posebno su opasne internetske prevare u kojima prevaranti od ljudi traže da im pošalju svoje podatke, uplate novac ili nešto slično, a kako se danas internetom služi i sve više starijih osoba koje i nisu toliko informatički pismene, upravo je njih najlakše prevariti i oni su najčešća meta.
Prema Statističkom pregledu temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada za 2020. godinu, od ukupno 942 osobe koje su oštećene kaznenim djelom računalna prijevara, njih 324 su osobe starije od 60 godina.
Kako bi pružili podršku starijim osobama i upozorili ih na razne prevare, u sklopu projekta Sadržajnija starost održavaju se radionice „Budimo financijski pismeni“. Do svibnja 2022. godine ukupno je održano 19 radionica. Sudionicima radionica, osobama starije životne dobi, pobliže je pojašnjeno na koje sve načine mogu biti prevareni putem interneta odnosno putem društvenih mreža.