Predavanje “Zdravlje je najbitnije”

Objavljeno: 13.08.2021.

Zdravlje je kombinacija raznih dobrih navika. Uz redovnu tjelovježbu potrebno je paziti i na prehranu. Hrana ima ogroman utjecaj na zdravlje. Zaštita zdravlja starijih osoba je glavni pokazatelj napretka ili propusta u zaštiti zdravlja cjelokupnog pučanstava.
Trećina osoba starije životne dobi imaju rizik od razvoja anoreksije, teškog gubitka apetita što dovodi do brojnih zdravstvenih problema. Razlozi tome nisu samo biološke prirode (hormon PYY koji pojačava osjećaj sitosti kod starijih ljudi) nego i društveni. Starije osobe češće jedu sami, zbog toga nekad preskaču obroke. Osobe starije životne dobi preferiraju manja jela, što znači da u relativno malom obroku trebaju pojesti odgovarajući broj kalorija i nutrijenata. Starijima se preporučuje svježe voće i povrće, hrana bogata vlaknima, vitaminima, mineralima i proteinima koji im pomaže u zadržavanju mišića. Stariji imaju problema i sa samom mehanikom jedenja: problemi s gutanjem, sa zubima i suha usta, te im se preporučuje mekša kuhana hrana.
Na projektu Sadržajnija starost, UP.04.2.1.09.0060, održavaju se predavanja Zdravlje je najbitnije putem kojih se starijim osobama pružaju informacije kako da očuvaju svoje zdravlje. Na dosadašnjim predavanjima osobama starije životne dobi pružene su informacije o zdravoj prehrani i zdravom odabiru namirnica, važnosti uzimanja tekućine, o sezonskom voću i povrću, zaštiti od sunca kože starijih osoba, blagotvornim učincima plivanja za osobe starije životne dobi.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Udruge “Svijet kvalitete”.