FINANCIJSKA PISMENOST OSOBA STARIJE ŽIVOTNE DOBI

coins, calculator, budget-1015125.jpg

Objavljeno: 29.03.2022.

Financijsko obrazovanje vodi većoj informiranosti i kvalitetnijim znanjima te snažnijoj zaštiti potrošača i većem povjerenju na tržištu financijskih usluga te podiže razinu individualne odgovornosti pojedinaca u shvaćanju i preuzimanju rizika kod donošenja financijskih odluka te prilikom planiranja ulaganja.
Kao posebno područje financijske pismenost, mirovinska pismenost uključuje individualnu odgovornost u planiranju primanja za treću životnu dob. Obuhvaća informacije i znanje o mirovinskom sustavu zemlje, oblicima privatne štednje, zaštiti od eventualnih prevara, bankovnim pogodnostima za umirovljenike, zaštićenim računima, kupnji preko interneta, mobilnom bankarstvu i sl.
U sklopu provedbe naših projektnih aktivnosti, održali smo 16 predavanja o važnosti financijske pismenosti u starijoj dobi, na kojima smo sudionike upoznali sa osnovnim pojmovima i informirali ih o tome kako se koristiti bankomatima, o bankovnim pogodnostima, Internet prodaji, ali i upozorili na sve češću pojavu financijskih prevara kojima se lažnim predstavljanjem umirovljenicima uzimaju velike svote novca.

Zaštita starijih osoba od financijskih prevara:
⦁ Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno ne uvjerite o komu je riječ.
⦁ Policija savjetuje da zatražite osobnu iskaznicu ili dokument sa slikom, a službenu osobu i službenu iskaznicu.
⦁ Nazovite telefonom instituciju iz koje su i provjerite jesu li njihovi djelatnici.
⦁ Vjerodostojnost posjetitelja može se provjeriti i bez otvaranja vrata, kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca.
⦁ Ne potpisujte ugovore dok niste u potpunosti sigurni što potpisujete. Recite osobi da ćete ju kontaktirati ili da dođe za nekoliko dana dok ne provjerite je li novi ugovor stvarno povoljniji.
⦁ Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično).
⦁ Zabilježite registarsku oznaku vozila, ukoliko je to moguće, kojim su se sumnjive osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.
⦁ Ne dajte do znanja da ste sami u stanu ili kući. 
⦁ Ne držite veće iznose novca u svome domu jer sigurna skrovišta nisu toliko sigurna. 
⦁ Nikome nemojte davati osobne dokumente, bankovne kartice i PIN brojeve. 
⦁ Ako i unatoč odbijanjima nepoznata osoba i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite pomoć susjeda i odmah o događaju obavijestite policiju na broj 192.